• DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,62
  • ALTIN
    %1,50
  • BIST
    %1,94
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Basın Toplantısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Basın Toplantısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketlere baktığımızda 15 Temmuz’dan önce kurulan şirketlerden yüzde 100 daha arttığını görüyoruz.” dedi.

Bakan Tüfenkci, kentteki temasları kapsamında Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek Başkan Fatih Mehmet Erkoç’tan brifing aldı. Erkoç, belediyenin çalışmalarına ilişkin sunumu izleyen Tüfenkci’ye İstiklal madalyası beratı hediye etti.

Daha sonra AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Tüfenkci, İl Başkanı Ahmet Özdemir, ilçe başkanları ve yönetimi kurulu üyelerince karşılandı. Burada, partililere seslenen Tüfenkci, AK Parti’nin icraatlarına ve Türkiye’nin büyümesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

AK Parti İl Başkanlığınca Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen Siyaset Akademisi’nin ilk dersini veren Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz’un destansı bir direniş olduğunu söyledi.

15 Temmuz’un bütün dünyada örnek bir direniş olarak tarihe geçtiğini dile getiren Tüfenkci, birilerinin bundan rahatsız olduğunu, özellikle de yurt dışındaki dost bilinenlerin neredeyse “Darbe niye başarılı olamadı?” diye kendilerinden hesap sormaya kalktığını belirtti. Tüfenkci, “Ama bilmiyorlardı ki Türk milleti asil bir millet, Türk milleti vatanına da yeri geldiğinde ekonomisine de demokrasisine de en güzel şekilde sahip çıkar.” dedi.

Darbe başarısız olunca hemen devreye uluslararası derecelendirme kuruluşlarının girdiği ifade eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

“Darbeden bir gün sonra Standard&Poor’s puan indirdi. Ne oldu? Hangi göstergeler değişti? Bu darbe girişiminin ekonomide ne gibi etkileri oldu? Hiçbir analize dayanmadan sadece böyle bir darbe girişiminden dolayı Türkiye’nin notunu indirdi. Hiçbir haklı gerekçe olmadan, hiçbir veriye dayanmadan sırf siyasi mülahazalarla bu not indiriminden sonra aynı şekilde iki gün önce ‘Türkiye bu darbe girişiminin etkisinden çok çabuk çıktı’ diyen Moody’s iki gün sonra tuttu notumuzu indirdi. Ne değişti iki günde? Ne oldu hangi göstergelerimiz geriye gitti?”

 

Moody’s’in Türkiye’nin notunu yükselttiği 2012’deki verilerin 2016 verilerinden çok ileri olmadığını, çok daha geri ve her alanda geri olduğunu vurgulayan Tüfenkci, 2012’de büyüme oranları 2,01 iken 2015 başında yüzde 4 büyündüğünü, ikinci çeyrek yüzde 3,9 büyüme olmasına rağmen not düşümü olduğunu aktardı.

– “Kimse Türkiye’ye istikamet çizemez”

Tüfenkci, enflasyonun düşmesi, faiz oranlarının 2012’ye göre geriye gitmesi, her alanda daha ileride olunmasına rağmen şu veya bu gerekçelerle Türkiye’nin notunun düşürüldüğüne işaret ederek şunları söyledi:

“Onlar ne kadar notumuzu düşürürse düşürsün bizim için önemli olan milletin notu. Millet, notumuzu düşürmedikten sonra biz Allah’ın izniyle yolumuza devam ederiz. O notlarla iktidara gelmedik, o notlarla da Allah’ın izniyle iktidardan gitmeyeceğiz. Eğer birileri bu notlarla, ekonomik saldırılarla, bu millete eksen çizmeye çalışırlarsa, istikamet çizmeye çalışırlarsa, bilsinler ki 15 Temmuz’dan sonra eğer birileri bu Türkiye’ye istikamet çizecekse bu o gün o tankların altına yatanlar, kurşunlara kendilerini siper ederler yani Türk milleti istikamet çizer. Onun dışında hiç kimse Türkiye’ye istikamet çizemez.”

Türkiye’nin eski Türkiye olmasının istendiğine dikkati çeken Tüfenkci, Türkiye’nin bir demeçle IMF kapılarında sürünmesinin istendiğini ama artık bunun mümkün olmadığını belirtti.

– 15 Temmuz’dan sonra yabancı sermaye

15 Temmuz’dan sonra dost ve düşmana Türk ekonomisinin gerçekten sağlam, kırılganlık ve dalgalanmalara karşı dayanıklı olduğunun gösterildiğini ifade eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

“15 Temmuz’dan sonra baktığımızda Türkiye’ye yabancı sermaye girişi, 15 Temmuz’dan daha fazla artmış durumda. Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketlere baktığımızda 15 Temmuz’dan önce kurulan şirketlerden yüzde 100 arttığını görüyoruz. Bu esasında bir şeyi gösteriyor. Kim ne derse desin kim Türkiye ekonomisini maniple etmeye kalkarsa kalksın yabancı yatırımcı da biliyor ki Türkiye’de ekmek var. Onun için bir yabancı Türkiye’ye yatırım yapacaksa nota falan bakmıyor, geliyor piyasaya bakıyor, ortama bakıyor, yöneticilere bakıyor. Ondan sonra karar veriyor.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM