Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü Prostat Kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulunuyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü ilçe genelinde farkındalık oluşturmak için çalışmalarını yoğunlaştırdı.
İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme şöyle;
Prostat, idrar torbasının (mesane) hemen altında yer alan, içerisinden idrar kanalının geçtiği bir salgı bezidir. Prostat bezinin asıl görevi meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılamaktır. Normal durumda yaklaşık bir ceviz boyutundadır. Erkekler yaşlandıkça prostat bezi sıklıkla büyümeye başlar. Büyüyen prostat, idrar akışını engelleyebilir ve cinsel işlev problemlerine yol açabilir. Her büyüyen prostat kanser demek değildir. İçinde kanser hücreleri barındırmayan benign prostat hiperplazisi (BPH), kanser olmamasına rağmen bazen verdiği rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gerektirebilir.
Yaşlanmayla birlikte daha sık ortaya çıkan prostat kanseri dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de erkek kanserleri arasında akciğer kanserinin ardından ikinci sıradadır.
Araştırmalara göre, bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riskini etkileyebilecek birkaç faktör mevcuttur: yaş, ailesel yatkınlık, diyet (beslenme biçimi), kimyasal maruziyetler.
Erken evrede hiçbir belirti vermeyen prostat kanseri, kanser dokusunun büyümesiyle birlikte bazı şikâyetlere yol açabilmektedir: İdrar yapma sorunları (sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor veya ağrılı idrar yapma), idrarda veya menide kan varlığı, ereksiyon (sertleşme) sorunu bunlardan en çok karşılaşılanlardır. Bu şikayetlerin varlığı prostat kanserini göstermez ama bir ipucu olabilir. Kesin tanıyı ancak hekim koyabilir. Bu tarz şikayetleri olan hastaların aile hekimine veya üroloji hekimine giderek muayene olmaları gerekmektedir.
Kanserin evresi ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Kişinin belirli aralıklarla izlenmesi, prostatın tamamının ameliyatla çıkarılması veya ışın tedavisi (radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Daha ileri evrelerde hormon tedavisi veya ilaç tedavisi (kemoterapi) gerekli olabilir. Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı (sebze ve meyveden zengin) beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma prostat kanseri riskini azaltabilir. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarır.
Tevfik Erk / İstanbul